הידעתם? בימים אלה ים המלח מתמודד בתחרות בינלאומית לבחירת שבעת פלאי תבל החדשים בטבע, לצד אתרים כמו מפלי הניאגרה ונהר האמזונס. יש בהחלט כבוד רב בכך שים המלח נמצא שם, וזו אינדיקציה נוספת לכך שים המלח הוא אחת מהאטרקציות התיירותיות החשובות שיש לנו בארץ, אבל נראה שעבורנו הישראלים ים המלח הוא סוג של מובן מאליו.
כל כך מובן מאליו שאני בטוח שלא כל מי שקורא שורות אלה ידע את העובדה הזו. אני חלילה לא רומז שזה לא בסדר לא לדעת, אבל קצת עצוב שכולנו יודעים לדקלם בעל פה את הפרסומת של רשות המים שהכנרת הולכת ומתייבשת, אבל לא מודעים בכלל לכך שגם מצבו של הים המלח הוא עגום.
גם הוא נעלם, והפעם זו אשמתנו הבלעדית. מצד אחד גופים מסחריים מנצלים את משאביו כדי למכור מיני תמרוקים ומצד שני אנחנו נשארים אדישים למצבו ואפילו לא פוקדים אותו כמו פעם. לא שאני חלילה מאשים. כמעט כל מי שביקר בשנים האחרונות בים המלח ודאי שם לב שעיקר האוכלוסיה שפוקדת את בתי המלון של ים המלח היא לא בדיוק מהסוג הכי סימפטי, ולכן לא ממש כיף לנסוע להתארח באחד מבתי המלון שברצועת החוף שלו.
אבל זו לא סיבה לא להגיע לבקר בים המלח, כי באמת, בלי קשר רגע לתחרות או לכך שהוא מתייבש, ים המלח הוא פלא טבע ומקום נהדר לחופשה. ולא חייבים בכלל להתארח בבתי המלון. קודם כל, ים המלח נמצא מרחק של ארבעים-חמישים דקות נסיעה מירושלים – בערך אותו המרחק כמו מתל אביב.
כירושלמי, יוצא לי הרבה פעמים לנסוע מירושלים לתל אביב ותאמינו לי שזה לא כזה נורא לחזור הביתה באותו הערב.
מצד שני, לא כולם גרים בירושלים, וגם את אלה שכן אני מבין שלא בהכרח ירצו לרדת לים המלח רק לכמה שעות. אם כבר חופשה אז עד הסוף. סבבה, אז למה לא להתארח, למשל, באחד מהישובים הרבים של בקעת ים המלח בצימר שהוא לבטח ולבטח איכותי יותר ממרבית חדרי המלון הפשוטים שתמצאו ברצועת החוף?
יש לא מעט ישובים וקיבוצים כאלה שנמצאים במרחק של חמש-עשר דקות מים המלח. חלקם מציעים אירוח מאוד פשוט, אך מספק, כמו עין גדי, אחרים מציעים צימרים של ממש – עם כל האקססוריז הנלווים, עם השקט והבדידות שמעניקה יחידת אירוח שהיא כולה שלכם, ועם יחס אישי מבעל הבית, שבאמת ניתן לפגוש אותו ולהסתכל לו בעיניים.
ואתם יכולים להיות בטוחים בעוד דבר: לא משנה באיזה ישוב תבחרו, גם אם יש בו כמה וכמה צימרים, כמות המטיילים שתהיה בו בערב, כשתחזרו מים המלח ותרצו לנוח, תהיה הרבה פחות מזו שבמלונות הרבים. למעשה אני בטוח שאפילו ברחוב תל אביבי אקראי כלשהו יש יותר אנשים.
הנה, קחו למשל את עין תמר –ישוב שנמצא מרחק דקות נסיעה ספורות מים המלח, עם שלושה צימרים שהם לא מפוארים יותר מדי מצד אחד אבל מספיק יפים מצד שני וגם לא כל כך יקרים, בטח ובטח לא כמו בתי המלון של ים המלח. בכל מקרה, הרי, אתם לא באים לכאן בגלל הצימרים אלא כי אתם רוצים לבקר בים המלח נכון?
הצימרים מותאמים לארח משפחות עם ילדים או לחילופין זוגות שרוצים חופשה רומנטית בים המלח, או כמו שאני אוהב להגיד – רק תגיעו, ימצאו לכם פתרון ללינה.
בקיצור, לא צריך לעשות כזה סיפור מטיול לים המלח וכדאי לעשות את זה לפני שהוא יעלם לנו סופית. אומרים שזה עניין של שנים, שאולי זה יקרה אפילו בדורנו. אני לא רוצה לחשוב על זה, ובינתיים משתדל לנצל את הזמן שנותר כדי לטייל בו כמה שיותר. אז אומנם אין באיזור ים המלח צימרים יוקרתיים, אבל למי שלא מתלהב מבתי מלון מפוצצים ולא רוצה לקרוע את הכיס, מספקים ישובי הסביבה אלטרנטיבה מעולה.